Zlato Mince

Schémata nejznámějších brusů

Každý brus se skládá z určitého daného počtu broušených plošek (faset), které mají určitý tvar a vůči sobě svírají daný úhel. Téměř každý typ výbrusu se dá použít na několik tvarů kamenů. Nejznámější typ výbrusu diamantu je briliant. Další méně známé typy jsou: diamantový, routa, stupňový, hvězdicový nebo fancy. Neustále se experimentuje s novými typy výbrusů.  

Tvarem se rozumí tvar broušeného kamene v půdorysu. Nejčastěji používané tvary jsou: kulatý, ovál, slza, srdce, naveta ( tj. rejdový člun ), roháček, bageta, osmihran a triangl. Více informací poskytuje stránka o tvarech diamantů.


Techniky broušení diamantu jsou zlepšovány stovky let.
Investiční zlato
Obr. 1. Stručný přehled zdokonalování výbrusu drahých kamenů v historii.


 

Briliantový výbrus

V současnosti je nejrozšířenějším brusem kulatý briliantový brus. Má 57 faset (58 pokud má navíc kaletu). Jeho autorem je Marcel Tolkowski.
Investiční zlato
Obr. 2 Kvalita odrazu světla u různých proporcí briliantového brusu

A. Je-li brus příliš plochý, uniká světlo spodní částí přímo dolů a kámen postrádá brilanci.

B. Když světlo vstoupí do diamantu vybroušeného ve správných proporcích, odráží se z facety na facetu a vrací se v duhových barvách přes horní část kamene zpět k oku.

C. Pokud je spodní část vybroušeného diamantu příliš hluboká, tak se velké množství světla odráží pod špatným úhlem do protilehlých facet a uniká přes ně ven. Diamant pak vypadá uprostřed tmavý.

 

Diamantový výbrus

Routa

Výbrus drahokamu ve tvaru nízkého jehlanu, užívaný od počátku 17.století. Routa neboli rozeta má spodní plochu rovnou a to umožňuje z jednoho kamene vytvořit minimálně dva broušené drahokamy tohoto tvaru. Vybrušují se tak diamanty ale i další čiré kameny stejně jako u briliantu.

Stupňový

Stupňovec je typ výbrusu používaný ke zvýraznění zejména barevných kamenů, které mají obdélníkovou nebo čtvercovou tabulku a rundistu s rovnoběžnými pravoúhlými fasetami. Rohy křehkých drahých kamenů bývají seseknuty, takže zhotovený kámen je pak osmihranný, jako například většina smaragdů.

Hvězdicový

Fancy

Tyto fantazijní výbrusy ( výbrusy dle vlastních představ ) mají více možných obrysů, jako například trojúhelník, kosodélník, kosočtverec, pětiúhelník nebo šestiúhelník. Tohoto výbrusu lze užít pro vzácné drahé kameny nebo takto zpracovat většinu kazových či nepravidelně tvarovaných drahých kamenů.

Smíšený

Kameny se smíšeným výbrusem mají obvykle kruhový půdorys s korunkami ( nad rundistou ) broušenými jako brilianty, a se spodní částí brusu jako stupňovec. Rubíny, safíry a většina barevných průhledných kamenů bývají takto broušeny.

Čočkovec

Čočkovec je historicky nejstarší výbrus. Kámen se vybrousí do hladkého polokulovitého tvaru. Někdy i spodní část může být mírně vypouklá. Čočkovec se užívá zejména pro tyrkys, opál, chrysopras, ale lze jej využít i pro smaragd, rubín či safír. Tomuto tvaru se říkalo i kapišon či nesprávně kabašon, snad podle dámského kloboučku, který se nosil v minulém století a měl vypouklý tvar.

Tabulkovec

Tabulkovec je velmi oblíbeným brusem pro neprůhledné kameny jakými jsou onyx, lápis lazuli, karneol či heliotrop. Tyto kameny jsou pak nejčastěji osazovány do prstenů.

Princess

Princes se nazývá čtvercový výbrus diamantu s ostrými rohy. Je to brus poměrně náročný jak na kvalitu – čistotu suroviny, tak na práci fasera. Pro dosažení vysoké brilance ve tvaru čtverce má vyšší počet faset (obvykle 81). Obecně má princesový brus velmi dobrý oheň a vysokou brilanci. V poslední době nabývá na popularitě především v zásnubních a snubních špercích.




 

UPOZORNĚNÍ

Často je zaměňován brus s tvarem diamantu.

Tvarem se rozumí tvar broušeného kamene v půdorysu. Brusem se rozumí určitý systém broušených plošek... 

VÍTE, ŽE

Broušení diamantů je umění i věda o tom jak vytvořit drahokam z hrubého diamantu. Broušení diamantů popisuje způsob jakým byl hrubý kámen vybroušen a vyleštěn do své finální drahokamové podoby.

Po staletí se užívaly pouze kameny přírodní nebo náhodně štípané či obroušené, spíše však pouze různě leštěné. Tak tomu bylo až do roku 1456, kdy v Holandsku jistý Ludwig van Berquem začal s hromadným broušením drahých kamenů diamantovým práškem, zvaným bort. Tak začala zlatá éra nizozemského klenotnického průmyslu. Časem matematici ve spolupráci s brusiči vypočítali ty nejideálnější tvary drahokamů tak, aby co nejvíc zvýraznili jejich kvality a dopracovali se k pěti základním výbrusům.

Techniky broušení diamantu jsou zlepšovány stovky let. Jednu z hlavních zásluh na moderním brusu má matematik a drahokamový nadšenec Marcel Tolkowski, který v roce 1919 zdokonalil kruhový briliantový brus tím, že spočítal ideální tvar pro maximální zpětný odraz a disperzi barev světla. Moderní kruhový briliant má nejméně 57 facet (vybroušených plošek).


Obr.3
Vybroušení jednoho karátového kamene do briliantového brusu trvá až 80 hodin. Brusič nesmí udělat žádnou chybu.

V současné době se většina menších diamantů brousí v Indii a Rusku, kde je levná pracovní síla. Většina operací při broušení menších diamantů je více méně zautomatizována.

 

NEAKTIVNÍ COOKIES

Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.
©2003-2024 Zlaté mince - Numismatika. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování textů a fotografií je bez písemného souhlasu zakázáno.

RESPEKTUJEME VAŠE SOUKROMÍ.

Tyto stránky upravujeme pro vaše individuální požadavky pomocí cookies. Jsou bezpečné, bezplatné a umožňují nám 'ladit' tyto stránky a nabízet ve slevě zboží dle vašich osobních preferencí. K jejich použití je vyžadován váš souhlas. Více podrobností se dozvíte na stránce cookies ...