Zlato Mince

Schémata nejznámějších tvarů ( Diamond shape )

 

Kulatý ( Round )

Kruhový tvar diamantů je v současnosti nejpopulárnější a nejvyhledávanější. Nejlépe ze všech totiž odráží světlo a umocňuje tím diamantový třpyt. Brusiči diamantů už celých sto let používali své znalosti optiky a složité matematické výpočty, aby dosáhli ideálního tvaru kruhového diamantu. Dospěli tak k dnes již klasickému tvaru briliantu broušenému do 57 plošek. Kulaté brilianty jsou nejdražšími brusy a to z důvodu výtěžnosti. Je jisté, že ze surového diamantu lze vybrousit s menšími ztrátami jakékoliv jiné tvary než kulatý briliant.

Ovál ( Oval )

Diamanty broušené do oválného tvaru, podobně jako kulaté, nádherně umocňují briliantový třpyt. Tvar oválu se v briliantovém výbrusu skládá z 55 plošek. U tohoto tvaru existuje zvýšená pravděpodobnost výskytu tzv. "motýlka". Oválné brusy ale nemají tolik brilance jako kulaté brilianty stejné kvality. Vzhledem k větší ploše brusu jsou vyhledávanými tvary pro zákazníky, kteří jej chtějí vsadit do šperku. Klenotníci jej zasazují obvykle do prstenů, které sluší zejména štíhlým, protáhlým prstům. Oválné diamanty by měly za normálních okolností stát zhruba o 10 – 20% méně, než odpovídající váhová a kvalitativní kategorie kulatého briliantu.

Pantlok

Diamant ve tvaru slzy s jedním koncem zašpičatělým a druhým zaobleným se zasazuje do nejrůznějších druhů šperků. Skládá se z 56 plošek. Protáhlá slza, zasazená do prstenu, mívá na prstě zeštíhlující efekt. Výbrus do tvaru kapky nebývá často používán ve srovnání s výbrusem kulatým a princesovým, avšak působí mimořádně estetickým dojmem.. Tyto diamanty by měly za normálních okolností stát zhruba o 10 – 20% méně, než odpovídající váhová a kvalitativní kategorie kulatého briliantu.

Markýza - též naveta nebo člunek

Nejběžnějším důvodem který vede brusiče k rozhodnutí brousit diamant na markýzu je snaha o uchování co nejvyšší váhy surového diamantu. I při pohledu pouhým okem se diamant tohoto tvaru jeví jako větší. Ani markýza, stejně jako ostatní fancy brusy ale není schopná konkurovat vlastnostem kulatého briliantu. U tohoto tvaru existuje zvýšená pravděpodobnost výskytu tzv. "motýlka". Tyto diamanty by měly za normálních okolností stát zhruba o 10 – 20% méně, než odpovídající váhová a kvalitativní kategorie kulatého briliantu. 

Triangl

Fantazijní brusy ve tvaru trojúhelníku se uplatňují ve špercích obvykle jako kameny vedlejší, jejichž úlohou je zvýraznit kameny středové. Lze je také použít jako kameny středové, avšak je nutné vzít v potaz, že brilance takto vybroušeného diamantu nebude tak vysoká jako u briliantového brusu o stejné váze.

Srdce ( Heart )

Milý, velmi romantický tvar tohoto diamantu tvořený 59 ploškami jej předurčuje k velmi specifickým účelům: obvykle bývá součástí zásnubních prstenů či šperků, darovaných z lásky. V poslední době se stává velmi populárním.

Polštářek ( Cushion )

Diamant ve tvaru "polštářku" se zaoblenými rohy má 58 plošek a vyznačuje se jedinečným třpytem. Současně dává vyniknout kamenům výjimečné čistoty.

Smaragd ( Emerald )

Tento tvar dává vyniknout především čistotě diamantu. Od ostatních se odlišuje svou spodní částí, zvanou pavillon, která je broušena do obdélníkových plošek, vytvářejících jedinečný optický dojem. Je znám taktéž jako tzv. krokový řez, kdy se jeho široké, ploché roviny nápadně podobají schodišti.  Stejně jako klasický kruh je uspořádán z 57 plošek. Vzhledem k otevřeným velkým plochám diamantů je doporučováno nakupovat kusy s vyšší čistotou a barvou.
Tvar Emerald velmi připomíná tzv. Asscher, narozdíl od něj má však čtvercový tvar. Stejně jako Emerald dává vyniknout čistotě diamantu. Jeho spodní část, zvaná pavillon, je broušena do obdélníkových plošek, vytvářejících jedinečný optický dojem. Vyniká malou tabulkou, vysokou korunou a širokými tvary plošek. U tohoto brusu dramaticky vynikají ostře seříznuté rohy diamantu. Je složen z 57 plošek.

Bageta ( Baguette )

 

Pravoúhlé nebo obdélníkové diamanty jsou obvykle nazývány bagetami, známými z francouzského „ baguette“. Jsou stejné jako smaragdový brus, ale bez zkosených rohů. Pravoúhlé brusy kamenů jsou běžně broušeny stupňovitě a jsou známy jako stupňovce. Bageta je obdélníkový nebo pravoúhlý stupňovec. Důvodem volby tohoto tvaru brusičem je udržení váhy kamene a kromě toho udržení dostatečné váhy k vybalancování nízké ceny bagetového brusu karátovou cenou. U bagety vyniknou vlastnosti diamantu více než u briliantového brusu. Inkluze vypadají dokonce několikanásobně větší. Stejně tak vyniká daleko více jakékoliv zabarvení.

Roháček

Osmihran ( Radiant )

Radiant je považován za nejstaršího ze značkových ozdobných řezů diamantů. Jedná se o první pravoúhlý řez s kompletní briliantovou fasetou. Čtyřhranný diamant se seříznutými rohy má velmi rozmanité možnosti použití v šperkařství. Používá se ve čtvercovém i obdélníkovém tvaru. Skládá se ze 70 plošek. Radiant je kříženec Princess a smaragdového brusu. Využívá největších předností kulatého briliantu, čtvercového tvaru Princess nebo Baguette a sražených rohů smaragdového brusu.

 

Efekt motýlka - americké kravaty (Bow-tie effect)

Ovál, stejně jako pear a marquise často trpí efektem motýlka. Přestože se brusiči diamantů snaží všemožně zmírnit tento jev, je téměř nemožné jej odstranit úplně. Přestavuje jej jedna nebo dvě temné oblasti souměrné podle středové osy diamantu a vypadají jako temný motýlek. Sklony k tomuto efektu má jak ovál, markýz, tak i diamant kapkovitého tvaru.

UPOZORNĚNÍ

Často je zaměňován brus s tvarem diamantu.
Tvarem se rozumí tvar broušeného kamene v půdorysu. Brusem se rozumí určitý systém broušených plošek. Podívejte se například jak rozmanitý může být výbrus diamantu kulatého tvaru.
Investiční zlato 

Zlatemince.cz - Investiční zlato. Zlaté investiční mince. Zlaté investiční slitky. Stříbrné mince. Limitované ražby a medaile Pražské mincovny, České mincovny a Mincovny Kremnica, mince ČNB a NBS. ©2003-2024 Zlaté mince - Numismatika. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování textů a fotografií je bez písemného souhlasu zakázáno.

RESPEKTUJEME VAŠE SOUKROMÍ.

Tyto stránky upravujeme pro vaše individuální požadavky pomocí cookies. Jsou bezpečné, bezplatné a umožňují nám 'ladit' tyto stránky a nabízet ve slevě zboží dle vašich osobních preferencí. K jejich použití je vyžadován váš souhlas. Více podrobností se dozvíte na stránce cookies ...