Kulatý ( Round )
Kruhový tvar diamantů je v současnosti nejpopulárnější a
nejvyhledávanější. Nejlépe ze všech totiž odráží světlo
a umocňuje tím diamantový třpyt. Brusiči diamantů už
celých sto let používali své znalosti optiky a složité
matematické výpočty, aby dosáhli ideálního tvaru
kruhového diamantu. Dospěli tak k dnes již klasickému
tvaru briliantu broušenému do 57 plošek. Kulaté
brilianty jsou nejdražšími brusy a to z důvodu
výtěžnosti. Je jisté, že ze surového diamantu lze
vybrousit s menšími ztrátami jakékoliv jiné tvary než
kulatý briliant.
Ovál ( Oval )
Diamanty broušené do oválného tvaru, podobně jako
kulaté, nádherně umocňují briliantový třpyt. Tvar oválu
se v briliantovém výbrusu skládá z 55 plošek. U tohoto
tvaru existuje zvýšená pravděpodobnost výskytu tzv.
"motýlka". Oválné brusy ale nemají tolik brilance jako
kulaté brilianty stejné kvality. Vzhledem k větší ploše
brusu jsou vyhledávanými tvary pro zákazníky, kteří jej
chtějí vsadit do šperku. Klenotníci jej zasazují obvykle
do prstenů, které sluší zejména štíhlým, protáhlým
prstům. Oválné diamanty by měly za normálních okolností
stát zhruba o 10 – 20% méně, než odpovídající váhová a
kvalitativní kategorie kulatého briliantu.
Pantlok
Diamant ve tvaru slzy s jedním koncem zašpičatělým a
druhým zaobleným se zasazuje do nejrůznějších druhů
šperků. Skládá se z 56 plošek. Protáhlá slza, zasazená
do prstenu, mívá na prstě zeštíhlující efekt. Výbrus do
tvaru kapky nebývá často používán ve srovnání s výbrusem
kulatým a princesovým, avšak působí mimořádně estetickým
dojmem např. v náušnicích,
kdy je uplatněn jako středový kámen, zdobený menšími
barevnými kameny (např. smaragdy, rubíny, safíry,
barevnými nebo černými diamanty).. Tyto diamanty
by měly za normálních okolností stát zhruba o 10 – 20%
méně, než odpovídající váhová a kvalitativní kategorie
kulatého briliantu.
Markýza - též naveta nebo člunek
Nejběžnějším důvodem který vede brusiče k rozhodnutí
brousit diamant na markýzu je snaha o uchování co
nejvyšší váhy surového diamantu. I při pohledu pouhým
okem se diamant tohoto tvaru jeví jako větší. Ani markýza, stejně
jako ostatní fancy brusy ale není schopná konkurovat
vlastnostem kulatého briliantu. U tohoto tvaru existuje
zvýšená pravděpodobnost výskytu tzv. "motýlka". Tyto
diamanty by měly za normálních okolností stát zhruba o
10 – 20% méně, než odpovídající váhová a kvalitativní
kategorie kulatého briliantu.
Triangl
Fantazijní brusy ve tvaru trojúhelníku se uplatňují ve
špercích obvykle jako kameny vedlejší, jejichž úlohou je
zvýraznit kameny středové. Lze je také použít jako
kameny středové, avšak je nutné vzít v potaz, že
brilance takto vybroušeného diamantu nebude tak vysoká
jako u briliantového brusu o stejné váze.
Srdce ( Heart )
Milý, velmi romantický tvar tohoto diamantu tvořený 59 ploškami jej
předurčuje k velmi specifickým účelům: obvykle bývá
součástí zásnubních prstenů či šperků, darovaných z
lásky. V poslední době se stává velmi populárním.
Polštářek ( Cushion )
Diamant ve tvaru "polštářku" se zaoblenými rohy má 58
plošek a vyznačuje se jedinečným třpytem. Současně dává
vyniknout kamenům výjimečné čistoty.
Smaragd ( Emerald )
Tento tvar dává vyniknout především čistotě diamantu. Od
ostatních se odlišuje svou spodní částí, zvanou pavillon,
která je broušena do obdélníkových plošek, vytvářejících
jedinečný optický dojem. Je znám taktéž jako tzv.
krokový řez, kdy se jeho široké, ploché roviny nápadně
podobají schodišti. Stejně jako klasický kruh je
uspořádán z 57 plošek. Vzhledem k otevřeným velkým
plochám diamantů je doporučováno nakupovat kusy s vyšší
čistotou a barvou.
Tvar Emerald velmi připomíná tzv.
Asscher, narozdíl od něj má však čtvercový tvar. Stejně
jako Emerald dává vyniknout čistotě diamantu. Jeho
spodní část, zvaná pavillon, je broušena do
obdélníkových plošek, vytvářejících jedinečný optický
dojem. Vyniká malou tabulkou, vysokou korunou a širokými
tvary plošek. U tohoto brusu dramaticky vynikají ostře
seříznuté rohy diamantu. Je složen z 57 plošek.
Bageta ( Baguette )
Pravoúhlé nebo obdélníkové diamanty jsou obvykle
nazývány bagetami, známými z francouzského „ baguette“.
Jsou stejné jako smaragdový brus, ale bez zkosených
rohů. Pravoúhlé brusy kamenů jsou běžně broušeny
stupňovitě a jsou známy jako stupňovce. Bageta je
obdélníkový nebo pravoúhlý stupňovec. Důvodem volby
tohoto tvaru brusičem je udržení váhy kamene a kromě
toho udržení dostatečné váhy k vybalancování nízké ceny
bagetového brusu karátovou cenou. U bagety vyniknou
vlastnosti diamantu více než u briliantového brusu.
Inkluze vypadají dokonce několikanásobně větší. Stejně
tak vyniká daleko více jakékoliv zabarvení.
Roháček
Osmihran ( Radiant )
Radiant je považován za nejstaršího ze značkových
ozdobných řezů diamantů. Jedná se o první pravoúhlý řez
s kompletní briliantovou fasetou. Čtyřhranný diamant se
seříznutými rohy má velmi rozmanité možnosti použití v
šperkařství. Používá se ve čtvercovém i obdélníkovém
tvaru. Skládá se ze 70 plošek. Radiant je kříženec
Princess a smaragdového brusu. Využívá největších
předností kulatého briliantu, čtvercového tvaru Princess
nebo Baguette a sražených rohů smaragdového brusu.
Efekt motýlka - americké kravaty (Bow-tie effect)
Ovál, stejně jako pear a marquise často trpí efektem
motýlka. Přestože se brusiči diamantů snaží všemožně zmírnit
tento jev, je téměř nemožné jej odstranit úplně. Přestavuje
jej jedna nebo dvě temné oblasti souměrné podle středové osy
diamantu a vypadají jako temný motýlek. Sklony k tomuto
efektu má jak ovál, markýz, tak i diamant kapkovitého tvaru.
UPOZORNĚNÍ
Často je zaměňován brus s tvarem diamantu. Tvarem se rozumí tvar
broušeného kamene v půdorysu. Brusem se rozumí určitý systém broušených
plošek. Podívejte se například jak rozmanitý může být výbrus diamantu
kulatého tvaru.
|