Již v minulém století, přesněji v roce 1931, byl založen Americký
Geologický Institut - nejuznávanější světová gemologická
laboratoř ( zkratka GIA). Je to nezávislá, nezisková organizace.
Posláním GIA je zvýšení důvěry spotřebitelů v diamanty a šperky s
drahými kameny. Toho dosahuje vzděláváním odborníků, soustavným
výzkumem v oboru gemologie, laboratorními službami které jsou
dostupné široké veřejnosti i vývojem nových přístrojů, technologií a
diagnostických metod.
Právě v tomto institutu byl v roce 1953 položen základ hodnocení
4C
(anglicky carat, color, clarity a cut).
Samotná myšlenka
vypracování univerzálního odborného posudku na jakost kamenů byla v
té době velmi pokroková. Diamanty se totiž běžně prodávaly s
hodnocením založeným na subjektivním posouzení a jediným měřitelným
parametrem byla hmotnost, udávaná v karátech.
Tento nový
systém přesné klasifikace pak od GIA postupně převzal celý
klenotnický svět. Přispěla k tomu i ta skutečnost, že
gemologické kurzy pořádané GIA absolvovalo již několik set tisíc
klenotníků a prodejců diamantů z celého světa. Navíc i další,
později vzniklé certifikační laboratoře používají s odhlédnutím od
drobných odlišností v označení prakticky stále stejný systém
hodnocení.
Systém hodnocení diamantů se zde
dále vyvíjel a v dnešní době je všeobecně používáno abecední označení
barev diamantů počínaje písmenem D (exceptional white) pro
nejlepší barvu až po Z podle stupně zabarvení ke žluté. Diamanty s
větší sytostí (saturací) barev se nazývají jako zbarvené diamanty,
které se označují jiným způsobem.
K
hodnocení
čistoty
diamantů se v GIA dnes používá celkem 11 stupňů. Od označení FL (flawless)
a IF (internally
flawless) určené pro nejvyšší kvalitu čistoty kdy u diamantů není
vidět žádná přírodní nečistota ani pod 10ti násobným zvětšením, přes VVS1 a VVS2 (very, very slightly included),
VS1 a VS2 (very slightly included), SI1 a Sl2 (slightly
included) až k I1, I2, I3 (imperfect), kde jsou již vady
(vměstky, inkluze) viditelné pouhým okem.
Kvalita brusu má
velký vliv na cenu diamantu. Pro hodnocení kvality
brusu jsou rozhodující správné,
matematicky přesně stanovené proporce a úhly broušení. Pouze při
dodržení stanovených optimálních poměrů bude kámen odrážet světlo
správným způsobem a
tím zajistí „zářivost“ diamantu. GIA používá k hodnocení kvality
výbrusu pět stupňů. Jako nejvyšší kvalita brusu je
označována H&A (Hearts and Arrows). Tím je označen optický efekt
vznikající při pohledu "skrz" dokonale vybroušený kámen. Při pohledu shora
přes tabulku můžete vidět specifické obrazce „šípy“ (anglicky arrows).
Naopak při pohledu ze spodní strany uvidíte obrázec „srdce“
(anglicky hearts). Další stupně hodnocení brusu u GIA jsou tyto:
EXCELENT, VERY GOOD, GOOD, FAIR a POOR, v pořadí od nejlepšího až po
brus znehodnocující diamant.
GIA dodnes zůstává největší a
nejznámější certifikační laboratoří na světě. Drží si tu nejlepší
pověst díky konzervativnímu přístupu hodnocení kladoucím přísný
důraz na správné a přesné určení kamenů.